Damfotbollens historia

Damfotbollen har under många år hamnat i skymundan för herrarnas sport. Men runt om i världen finns det en mängd duktiga spelare och lag som har haft stora framgångar. I Sverige finns till exempel Damallsvenskan, där de bästa klubbarna möter varandra varje säsong. Det lag som haft störst framgångar här är malmöklubben FC Rosengård, som tidigare gått under namnen Malmö FF och LdB FC Malmö. Varje år får även de två bästa lagen i Damallsvenskan spela i Women's Champions League och möta klubblag från andra länder.

EM och VM

Precis som på herrsidan så finns det en mängd stora turneringar som världens damlandslag tävlar i. För alla europeiska lag så är fotbolls-EM för damer ett stort mål att nå. Turneringen har funnits sedan 1984 och spelas precis som för herrarna var fjärde år. Totalt har det under åren blivit tolv mästerskap och det svenska landslaget har lyckats kvalificera sig in i samtliga av dessa. Totalt har man plockat hem åtta medaljer, varav ett guld (1984), tre silver (1987, 1995 och 2001) samt fyra brons (1989,1997, 2005 och 2013). Mästerskapet har dessutom spelats på svensk mark två gånger. Det landslag som haft störst framgångar i dam-EM är Tyskland som var regerande mästare mellan 1995-2013. Förutom Sverige och Norge, som plockat hem två guld under åren, så har Nederländerna vunnit en turnering vilket skedde 2017, då man bröt Tysklands långa vinstsvit.

Ett ännu större mål att nå som landslag är världsmästerskapet i damfotboll. Likt EM spelas även VM var fjärde år och har gjort så sedan starten 1991. Totalt deltar 24 lag i turneringen och Sverige har deltagit i samtliga mästerskap hittills. För att få en plats krävs det att man tar sig vidare i kvalet som varje kontinent arrangerar. Medaljer har det också blivit i VM för det svenska laget, som vann silver 2003 samt brons 1991 och 2011. Dessutom var man arrangör för mästerskapet år 1995. USA är den nation som vunnit dam-VM flest gånger, vilket är tre gånger. Usa är även det land som har flest medaljer över lag. Nästa gång som fotbolls-VM för damer går av stapeln är 2019 och man spelar då i Frankrike.