Fotboll i Olympiska Spelen

De olympiska spelen är ett idrottsevenemang som varje gång det hålls följs av miljarder människor från hela världen. Spelen är öppna för deltagare från alla nationer och här samsas stora stjärnor med nya talanger på samma banor. Idag finns det en mängd olika sporter som man tävlar i under spelen

När de olympiska spelen först startades 1896 så var fotboll ännu en sport som inte slagit igenom och därför dröjde det ett par år innan sporten gjorde sitt officiella inträde. De två mästerskapen därpå fanns sporten med som en demonstrationssport. Därefter fick dock sporten bli en officiell gren.

Man skulle kunna tro att OS är ett större mästerskap än VM i fotboll, men så är det faktiskt inte. Vid OS så är det inte det vanliga landslaget som deltar, utan de U21-lag som finns för varje nation. Ett landslag får dock ha med sig max tre spelare som är över 23 år och kan på så sätt ta med några av landslagens största stjärnor. Detta har gjort att det inte alltid är de klassiskt stora fotbollsnationerna som når goda resultat vid OS-sammanhang.

Vilka lag som får vara med i OS väljs ut på lite olika sätt. Varje världsdel har precis som till VM ett visst antal platser att fylla och Europa gör till exempel detta genom att de bästa lagen i U21-EM får delta. Totalt deltar 16 lag i OS. Storbritannien och Ungern är de länder med flest guld (3 vardera) och Sverige i sin tur har en sådan medalj från OS 1948. Dessutom tog man hem bronset både 1924 och 1952.

Damfotbollen i OS
Det var först under OS 1996 i Atlanta som damfotboll blev en officiell olympisk gren. Här har man inte några krav på lag från U21-mästerskap, utan det är de vanliga landslagen som gör upp. Även här ser urvalsprocessen lite olika ut för vilka lag som får vara med och i Europa tar man de landslag som gjorde bäst ifrån sig i det senaste världsmästerskapet. Varje år deltar 12 lag som möter varandra i ett klassiskt gruppspel. De åtta bästa lagen går sedan vidare till ett slutspel som spelas med kvartsfinaler, semifinaler och final. USA är det land som har överlägset flest guld, då de tagit hem fyra av de hittills spelade turneringar. Sverige tog sig till OS-final 2016 och tog där silver mot Tyskland.