U21-laget i fotboll

Sverige har ett U21-lag i fotboll. Det får endast vara svenska fotbollsspelare med och spelarna får vara 21 år gamla eller yngre vid den tidpunkt som kvalspelet till en turnering inleds.

U21-laget i fotboll har varit framgångsrikt under 2015 då de vann EM. Den näst största händelsen är en andraplats i EM 1992.

Historien sträcker sig till 1986 då Sverige för allra första gången gick vidare från ett EM-kval och nådde fram till kvartsfinalen. Kvartsfinalen förlorades mot Italien och Sverige slutade därför på en fjärdeplats. I det laget spelade Kennet Andersson och Tomas Brolin vilka senare gjorde fina karriärer inom fotbollen.

År 1992 var det dags att återigen förlora mot Italien i en EM turnering. Dock var detta i finalen och därför fick Sverige en fin silvermedalj med sig hem. Sverige tog sig vidare till denna final efter ett otroligt lyckat kval där återigen Tomas Brolin var med och spelade en fin match.

Markus Berg är en fotbollsspelare som är värd att nämna då det handlar om U21 sammanhang. Under turneringen 2009 gjorde han nämligen sju mål själv vilket fortfarande står sig som ett rekord under dessa mästerskap. Detta mästerskap spelades dessutom detta år i Sverige vilket gör det lite extra minnesvärt.