Vilka är och har varit allsvenskans storlag?

Det råder nog många meningar om vilket som är Sveriges mest klassiska fotbollslag på herrsidan. Vissa skulle hävda att AIK med sin långa historia och sitt stora antal anhängare är det främsta svenska klubblaget. Andra att Malmö FF är lagens lag med framgångar internationellt och en rad profiler genom åren, från Bosse Larsson till en viss Zlatan Ibrahimovic. Ytterligare ett gäng protesterar och lyfter fram IFK Göteborgs storhet eftersom de har flest antal SM-guld och dessutom har vunnit Uefacupen. Och så vidare. Låt oss se vad historien har att säga i frågan.

Den första allsvenska upplagan utspelades säsongen 1924/1925 och togs hem av Göteborgslaget GAIS, även kallade Makrillarna. Men det var först några år senare, i och med 1931 års mästare, som Allsvenskan fick status som svenska mästerskapen i fotboll för herrar. Även detta år lyckades GAIS kamma hem pokalen och ordningen var återställd för de grönvita från västkusten. Själva upplägget av Allsvenskan har varierat en del genom åren. Exempelvis införde man ett slutspel med utslagsmatcher under åren 1982 till 1990, då en regelrätt final slutligen avgjorde vilket lag som kunde titulera sig Sveriges bästa. Därefter har den ursprungliga ordningen åter gällt med en rak serie där det bästa laget efter att alla omgångar är färdigspelade står som vinnare av Lennart Johanssons pokal.

AIK det främsta laget?

Även antalet lag i Allsvenskan har varierat något. Från 2008 spelar 16 lag i högsta serien, en utökning med två lag från de tidigare 14 lagen i serien. Sveriges geografiska långsträckthet gjorde det praktiskt omöjligt för Allsvenskan att göra skäl för namnet. Länge var det inte tillåtet för lag från landets norra delar att delta i den högsta serien. Inte heller lag från Gotland var välkomna. Anledningen var förstås den tidens kommunikationer som gjorde det till ett alltför stort projekt för exempelvis Malmö FF att bege sig till Norrland för en seriematch. Från början 1950-talet var slutligen Allsvenskan verkligen öppen för hela Sverige och Lycksele IF var också nära att lyckas med bedriften att etablera sig i Allsvenskan inför säsongen 1956/1957, men föll i kvalet mot GAIS.

Sedan 1959 spelas Allsvenskan, till skillnad från de flesta övriga europeiska ligor, i en vår-höstsäsong istället för en höst-vårsäsong. Anledningen är lätt att förstå om man besöker en svensk fotbollsplan mellan allhelgonahelgen och påskhelgen. Den svenska vintern lämpar sig inte för fotbollsspel på gröna gräsplaner.

Åter till resultaten för de olika svenska klubblagen i den inhemska högstaligan. Maratontabellen toppas av Malmö FF som vunnit serien hela 18 gånger. Därefter följer IFK Göteborg med 13 inteckningar i Lennart Johanssons pokal och på bronsplats finns för närvarande IFK Norrköping med tolv segrar. Djurgårdens IF har vunnit Allsvenskan sju gånger och Helsingborgs IF sex. Övriga lag som vunnit guld en eller flera gånger är AIK, IF Elfsborg, GAIS, Halmstads BK, Östers IF, Åtvidabergs FF, Örgryte IS, Hammarby IF, IK Sleipner och Kalmar FF.

Regerande svenska mästare är Malmö FF, som slog Mjällby i med 2-0 under finalen i höstas.

Säsongen 2011 består Allsvenskan av Malmö FF, Helsingborgs IF, Örebro SK, IF Elfsborg, Trelleborgs FF, Mjällby AIF, IFK Göteborg, BK Häcken, Kalmar FF, Djurgårdens IF, AIK, Halmstads BK, GAIS, Gefle IF, Syrianska FC och IFK Norrköping.