Kommer du ihåg nått om du tittar på EM i backspegeln?

De år som ligger mellan VM i fotboll kan vara svåra att härda ut för fotbollsälskare över världen. Här i Europa kan vi åtminstone trösta oss med ett EM som avgörs omlott med VM vart fjärde år. Officiellt kan man säga att det första Europamästerskapet för herrar avgjordes i Italien 1968, då mästerskapet fick sin nuvarande status. Dessförinnan avgjordes två mästerskap under namnet Europacupen i fotboll för landslag.

EM för herrar är ett stort prestigemästerskap, många menar att det är minst lika svårt att bli europeiska mästare som att bli världsmästare, med tanke på att urvalet är tajtare och antalet framgångsrika landslag är många i Europa. Det må vara hur det vill med den saken, klart är att turneringen har vunnit status som ett av de allra största idrottsevenemangen i världen, efter VM och i konkurrens med OS. Om du vill ha koll på allt som händer kring det stora mästerskapet kan vi rekommendera att du gör diett besök till www.em-fotboll.se där du hittar tabeller, matchdatum och nyheter kring det europeiska mästeskapet i fortboll.

1968. kommer du ihåg det?

Dem framgångsrikaste lagen i EM är inte helt oväntat några av de lag som fortfarande tillhör europeisk landslagsfotbolls giganter. Flest antal mästerskapsguld har Tyskland/Västtyskland med tre inteckningar, därefter delar Spanien och Frankrike på andraplatsen med två vardera. Hela sex lag har vunnit turneringen varsin gång, nämligen Grekland, Danmark, Nederländerna, Tjeckoslovakien, Italien och Sovjetunionen. Noterbart är att fler antal länder vunnit EM än VM, nio respektive sju. Kanske en hint om att konkurrensen om den ädlaste medaljen verkligen är hård i EM.

Sammanlagt 16 lag deltar i slutspelet efter att ett antal lag sållats bort under kvalspelet. Efter gruppspelet går de 8 första i varje grupp vidare till utslagsfasen med start i kvartsfinalerna. Vid tre tillfällen har värdlandet också vunnit hela mästerskapet, detta skedde i Spanien 1964, Italien 1968 och Frankrike 1984. Liksom i VM är det lag som arrangerar mästerskapen också direktkvalificerade för turneringen. Sverige har stått värd för EM för herrar vid ett tillfälle, 1992, då Danmark överraskande tog hem spelen efter att ha fått en fribiljett till turneringen då Jugoslavien tvingades avstå sin plats till följd av kriget på Balkan. Sverige lyckades nå en delad tredjeplats, bland annat tack vare en briljant Tomas Brolin.

Nästa gång Europamästerskapen för herrar går av stapeln är 2012, då turneringen samarrangeras av Polen och Ukraina. Med tanke på Sveriges misslyckande under senaste VM-kvalet är det också nästa stora mästerskap som kan bli aktuellt för de blågula. Kvalet till EM 2012 inleds under hösten 2010. Nye förbundskaptenen Erik Hamrén ska tillsammans med sin assisterande tränare Marcus Allbäck försöka förmå sina mannar till stordåd. Med eller utan Zlatan Ibrahimovic. Låt oss hoppas med…