De 5 bästa spelarna genom historien

Om du fick utse de fem bästa spelarna genom fotbollshistorien, vilka skulle då välja? Svaret är förstås subjektivt. Här följer en kort genom av de enligt oss främsta spelaren – i alla kategorier.

5. Michel Platini


Aktiva år: 1972 – 1987
Landslag: Frankrike(72 matcher, 41 mål)
Klubbar: Nancy, Sait-Etienne, Juventus

Michel Platini är en fransk fotbollsspelare som var en offensiv mittfältare under största delen av karriären. Under 1980-talet ansågs Platini vara en av de allra främsta frisparksspecialisterna. Platini gjorde Frankrike till Europamästare 1984 med sanslösa 9 turneringsmål under 5 matcher – det mesta någon mäktat med under EM-turneringar historiskt. Dessutom ansåg många italienska fotbollsälskare att det var Platini som låg bakom det mesta av Juventus under 80-talet.

Platini var både en spelfördelare och en stor fotbollsvisionär med ett sinne för att göra mål. Hans enastående teknik och ledarskapsförmåga gav honom epitetet ”Le Roi” (i.e. ”kungen” på franska).

Utöver ett EM-guld på meritlistan, är Platini vinnaren av flertalet ligtitlar och Europacupen 1985. Platini har vunnit Guldbollen – Ballon d’Or – tre gånger på raken, från 1983 till 1985.

Året efter att Platini avslutat sin karriär blev han tränare för franska landslaget mellan 1987-1992. Sedan 2007 fram till den 25 december 2015, var Platini UEFAs president – en position som han tyvärr blev avstängd ifrån i samband med en otillåten penningtransaktion.


4. Johan Cruyff


Aktiva år: 1964-1984
Landslag: Holland (48 matcher, 33 mål)
Klubbar: Ajax, Barcelona, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Feyenoord

Johan Cruyff var en oslagbar mittfältare på alla plan – en komplett playmaker som hade sin storhetstid under 1970-talet. Cruyff var utan tvekan den mest utmärkande spelaren som låg bakom framgångarna för storklubbar som Ajax och Barcelona samt det holländska landslaget.

Cruyff vara föregångare till den moderna spelaren under 1970-talet i och med hans fysiska och tekniska överlägsenhet. Trots att Cruff hade en smal kroppsbyggnad, vilket gav honom smeknamnet ”El Flaco” (den spinkiga), hade han en enorm uthållighet som väldigt få spelare kunde mäta sig med. Dessutom hade Cruyff en enorm hastighet och rundade otaliga försvarspelare under matcherna.

Som klubbspelare var Cruyff exceptionellt framgångsrik, med tre Europacup-guld på raken mellan 1971-1973 och en seger i Intercontinental Cup (1972) med Ajax. När han sedan bytte ligaklubb till Barcelona tog han dem för första gången efter 14 års jakt till guldet i ligan 1974. Trots att Cruyff gjorde en enastående insats för sitt Holland lyckades han inte vinna något mästerskap – det närmsta Holland kom var finalen i VM 1974 mot Västtyskland.

Cruyff blev en mycket framgångsrik fotbollstränare efter sin spelarkarriär – för båda sina forna klubbar Ajax och Barcelona där han vann både Cupvinnarcupen och Europacupen. Sorgligt nog gick Cruyff bort i cancer den 24 mars i år.


3. Ferenc Puskas


Aktiva år: 1943 – 1966
Landslag: Ungern (85 matcher, 84 mål); Spain (4 matcher, 0 mål)
Klubbar: Budapest Honved, Real Madrid

Den legendariska Ferenc Puskas är den största ungerska fotbollsspelaren genom tiderna och var under sin karriär en extremt konsistent målskytt. I Real Madrid blev Puskas en av Spaniens mest beundransvärda klubbspelare och i Ungern kommer förmodligen ingen landslagsspelare någonsin att kunna mäta sig med Puskas häpnadsväckande målskördar.

Puskas var ganska kort och kompakt, med hade en enormt snabbhet och balans. Under sin tid som klubbspelare gjorde han hela 625 mål under 631 matcher, medan han gjorde 84 mål på 85 matcher i Ungern. Går det att vara en jämnare målskytt än så? Under 2004 fick Puskas hedersutmärkelsen Århundradets Toppmålskytt av FIFA.

Som medlem av the Golden Team eller the Mighty Magyars, det vill säga det starka ungerska landslaget under 1950-talet, vann Puskas OS-guld 1952 och kom tvåa i VM i Schweiz 1954. Med sitt Real Madrid vann Puskas 3 Europacuper och vann skytteligan hela fyra gånger.

Liksom Platini och Cruyff, blev Puskas också fotbollstränare efter sin karriär som spelare. Puskas avled 79 år gammal i Alzheimers.


2. Diego Maradona


Aktiva år: 1976 – 1997
Landslag: Argentina (91 matcher, 34 mål)
Klubbar: Argentino Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla FC, Newell’s Old Boys

Diego Armando Maradona föddes i en provins utanför Buenos Aires i Argentina och är Argentinas största fotbollsspelare genom tiderna i en karriär som varit fylld av såväl triumfer som en del skandaler. Tack vare Maradonas precision, kreativitet och teknik tog han sitt Argentina till VM-guld 1986 i Mexiko.

Maradona var en av de absolut mest tekniska förmågorna fotbollsvärlden skådat. Genom sin magiska dribblingar förtrollade han de flesta försvar under sin samtid. Maradona var även under sin aktiva karriär kort och lite knubbig, men med en enastående bollkänsla, koordination och snabbhet. Hans vändningar och omställningar var en skönhet att skåda. Även om Maradonas spelteknik och bollbehandling var något av det vackraste man kunnat skåda på en fotbollsplan, kunde han lätt falla in i hetsiga och våldsamma beteenden. Kanske är Maradonas goda och dåliga sidor symboliska för hur han presterade mellan år 1986 till 1994 då han gick från VM-guld till att bli utesluten ur VM-turneringen i USA på grund av doping.

Åren efter VM-triumfen spelade Maradona för Napoli och vann formidabelt två ligaguld (1987 och 1990) samt seger i UEFA-cupen 1989. Innan Maradonas inträde i Napoli hade klubben aldrig vunnit en italiensk titel.

Trots att Maradona förknippats med allt från märkliga beteenden och kokainskandaler, är en stor fotbollsikon över hela världen – en spelare som vi alltid kommer att minnas som den absolut bästa, i sitt bästa skick!


1. Pelé


Aktiva år: 1956 – 1977
Landslag: Brasilien (92 matcher, 77 mål)
Klubbar: Santos, New York Cosmos

Pelé är inte bara den största fotbollsspelaren genom tiderna, utan också korad av den Olympiska Kommittén till ”Århundrats Atlet” (1999). Pelé var en fruktad anfallare för sitt Brasilien och är den enda spelare i världen som vunnit WM tre gånger.

Pelé var en komplett spelare, med en överlägsen teknik, snabbhet, en makalös spelintelligens samt ett målsinne som bara några få kunde mäta sig med. På planen var Pelé inget annat än en innovatör som uppfann en rad fantastiska bollkonster – bland dem den berömda cykelsparken. Pelé var endast 16 år när han debuterade professionellt men var i minst lika bra slag under sina sista dagar på högsta nivån. Hans inflytande på världsfotbollen har varit och kommer alltid att vara enormt.

Pelés karriär är häpnadsväckande. Under klubbkarriären gjorde han totalt 1281 mål under 1363 matcher – ett världsrekord som ingen är i närheten av. Hans mest minnesvärda mål var det 1000:de som kom efter en straff på Maracana Stadium i Brasilien. Det skapade enorma publikovantioner där till och med motståndarlagets publik reste sig upp för att delta i hyllningarna.

Efter att Pelé avslutat sin spelarkarriär, blev han en världsambassadör för fotbollen som fortsatte resa världen runt för att gästa stora mästerskap eller för att stödja humanitära aktiviteter med UNICEF.