Fotbollens uppkomst, kan du historian?

Engelsmännen är aldrig sena att påpeka att på deras öar skapades den moderna fotbollen någon gång under sent artonhundratal. Olika varianter av sporten har dock uppträtt över stora delar av världen under lång tid. I Sverige hade vi till exempel innan fotbollen som vi känner den idag slog igenom en egen variant som var ett slags blandning mellan engelska rugbyn och den fotboll som sedermera skulle överta denna variant och sätta upp nya regler. I just England börjades det experimenteras med mera strukturerade former av fotboll på internatskolorna på 1800-talet och under detta sekels senare del utformades den mer regelrätta fotbollen, som idag har utvecklats till världens största sport.

Engelska FA, Football Association, bildades 1863. Kort därefter bildade rugbyn en egen förening och frigjorde sig för gott från sin nya kusin fotbollen. Den första landskampen spelades mellan Skottland och England, två länder som båda tillhör Storbritannien men representerar varsina landslag. Den välkända rivaliteten mellan England och Skottland fick här sin första fotbollsmässiga inramning, första ronden i deras långa och spända fotbollshistoria slutade mållöst, 0-0.

Var spelades första landskampen?

Under de närmaste årtiondena spred sig den nya och reglerade fotbollen som en löpeld över världen och allt fler länder bildade egna fotbollsförbund och mängder med klubblag sattes samman. Redan 1885 infördes professionella kontrakt i England och fyra år senare var det dags för den första upplagan av engelska ligan att spelas. Världens första nationella ligamästare blev Preston North End som gick obesegrad genom denna historiska fotbollssäsong och som fortfarande tillhör den relativa toppen i det engelska ligasystemet, idag i den näst högsta divisionen, The Championship.

Den första landskampen utanför fotbollens hemland spelades i Nordamerika, närmare bestämt i New Jersey, mellan USA och Kanada. Denna match gick av stapeln 1885 och Kanada slog tillbaka storebror USA med 1-0. Därefter dröjde det till 1901 innan Uruguay mötte Argentina i Sydamerikas första landskamp samt till året därpå innan Ungern och Österrike möttes i en landskamp, trots att de båda länderna vid denna period ingick i samma storland.

Trots att reglerna i grova drag har varit desamma sedan slutet av 1800-talet har justeringar gjort efterhand. Ett sådant exempel är att målvakten sedan ett antal år inte får ta upp bollen med händerna om en medspelare spelat bollen med fötterna till honom eller henne avsiktligt. Denna regel infördes under en period då antalet mål minskat under en tid, eftersom det var lätt för ett lag i ledningen att spela mycket defensivt och ständigt passa tillbaka till egen målvakt och på så vis fördröja spelet. Storleken på målburarna och minimi- respektive maxmått på spelplanen har också förändrats genom årtiondena. Idag gäller för planytan att den måste vara mellan 45 och 90 meter bred, samt 90 till 120 meter lång. Dock föreskriver det internationella regelverket att planen måste vara rektangulär, det kan alltså inte handla om en plan på 90x90 meter.

Länge tilldelades det vinnande laget i ligaspel och landslagsturneringar två poäng, medan oavgjort gav en poäng till vardera laget. Även är har den offensiva fotbollen främjats genom att införa trepoängssystem där det vinnande laget belönas med tre poäng i tabellen medan oavgjort fortfarande innebär en poäng. Försprånget blir på så vis större för de lag som lyckas göra mål och vinna matcher och det lönar sig inte lika bra att fegspela för en poäng.

Olika varianter av förlängning i cupmatcher och utslagsfaser av mästerskap har prövats genom åren. Standard har varit att om lagen inte kunnat skiljas åt efter ordinarie matchtid om 2 x 45 minuter har två förlängningshalvlekar följt om 2 x 15 minuter. Man har i denna förlängning ibland tillämpat så kallat golden goal, alltså första målet vinner, silver goal, laget som leder efter första eller andra halvlek har segrat, eller en ren förlängning där båda förlängningshalvlekarna spelas klart och laget som leder har vunnit. Sedan 1970-talet avgörs matcherna i sista hand genom straffsparksläggning för att skilja lagen åt. Innan dess avgjordes matcher ofta genom något så märkligt som slantsingling. Något att minnas när man svär över att ens favoritlag åkt ur en turnering genom den ”slumpmässiga” straffsparksläggningen…

Det är inte bara regler och upplägg som förändrats inom fotboll utan även de ekonomiska intresserna. Exempelvis så började man ta betalt för biljetter till fotbollsmatcher och när lagen även fick fans så blev det populärt med att köpa klubbtröjor. Idag är fotbollen en miljardindustri.